Pötsi-Melli sisältää soodaa ja elävää hiivaa. Sooda neutraloi pötsiä ja pitää pH:n vakaana. Elävä hiiva vähentää maitohapon muodostumista ja stimuloi maitohappoa käyttävien mikrobien kasvua nostaen samalla pötsin pH:ta. Korkeatuottoisen lehmän terveysongelmat liittyvät usein pötsin happamoitumiseen. Happokuorma voi lisätä sorkkavaivojen lisäksi maidon soluja, hedelmällisyysongelmia sekä ripulia. Pötsi-Melli tasapainottaa pötsin toimintaa rehujen ja ruokinnan muutoksissa. Se auttaa myös, kun säilörehu on nuorena korjattua tai siinä on runsaasti sokeria. Robottikarjoissa vaikutus voi näkyä lehmien aktiivisuuden lisääntymisenä.
Pötsi-Melliä voidaan antaa sekä seosrehussa että erillisruokinnassa. Siitä on hyötyä erityisesti korkeatuottoisten lehmien ruokinnassa ja alkulaktaatiokaudella, joilloin väkirehunmäärä nostetaan. Pötsi-Melli mahdollistaa myös runsaamman kotoisen viljan käytön ilman pötsihäiriöitä.